onsdag 15. juni 2011

Salmalaks

Vi bruker mye laks her i huset. Noen ganger rå, andre ganger grillet eller ovnsbakt. Det er i hvertfall alltid en vinner.

I vinter var jeg så heldig å få servert en nydelig lakserett i et selskap. Jeg fikk ikke oppskriften, men har nå laget min versjon av denne. Elsker mat man kan forberede god tid i forveien, og denne sausen blir bare mer smakfull av å stå kaldt natten over.
Til min franske laksegryte trenger du:

Salmalaks
Hermetiserte tomater
Creme fraishe
Hvitløk
Chilli
Rødløk
Tomatpurè
Fiskebuljong (Bruk en flytende variant)
Stangselleri
Pasta (her velger du selv type, men den er lettest å spise med rør, sløyfer, skruer eller liknende)
Tørr hvitvin
Brød
Aioli (Lag gjerne selv.. fra bunnen, med eggeplommer, olje, sitron, hvitløk, salt og pepper)
Friske urter ( Ta det du har.. jeg bruker dill, basilikum og bladpersille)

Varm en lav gryte med olje. Hakk hvitløk, løk, selleri og chilli (rød, uten frø) , og fres det godt i pannen slik at alle gode smaker frigjøres. Pass på varmen her. Når alt har blitt mykt, tilsetter du først 1 ss tomatpurè og deretter et glass hvitvin ca, og lar det koke inn, på litt lavere varme. Ha så over tomatene og deretter fiskebuljongen. (Smak hele veien her, slik at krydringen blir perfekt.)  Når du har kommet så langt, kan resten gjøres når gjestene har kommet. Jo lengre denne sausen får stå å kose seg, jo bedre blir den. Skal den stå natten over, sett den kaldt og tildekket.
Når retten skal serveres, runder du det hele av med 2 ss creme fraishe og har laksen over i passe "munnfuller". Den skal kun trekke kort tid. Avslutt med salt, pepper og urter. Kok pasta, del opp brød og sett frem aioli. Voilà!
Er det "fest", kan du toppe det hele med noen deilige blåskjell, som får trekke med i sausen.
Ønsker du ikke å servere med pasta, kan en fin grønn salat fungere supert!
Dette er flott mat å servere til mange. Så inviter til selskap, og lag deilig laks. (Været er jo ikke helt stabilt, så det er farlig å satse på grilling.. hehe)
Kos dere med masse hyggelge selskap i hele sommer !

Vi sees :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar